4 tipp a pályaválasztáshoz

_DSC0030-2

„Már felmértem az érdeklődési típusaimat, személyes jellemzőimet, átgondoltam, mi a fontos nekem a munka során, de hogyan tovább?”

Most következik a pályaválasztás egyik legizgalmasabb része, az önismereti szempontok összevetése a pályák világával. Az érdeklődés, a tulajdonságok, az értékek kijelölnek egy személyre szabott irányt, amelyek mentén döntési szempontokat fogalmazhatunk meg. A következő lépésként önismeretünk birtokában megvizsgáljuk a szakmák jellemzőit. Ezzel kizárhatunk bizonyos pályákat, leszűkülhet a keresés egy-két szakmacsoportra, vagy épp az ellenkezője, kitágulhat a nézőpontunk, ha rájövünk, több szakmában is megélhető pl.: az önállóság, vagy kreativitás, mint azt eredetileg gondoltuk.

A pályák megismeréséhez alapvetően információ szükséges, amiket különböző forrásokból is megszerezhetünk.

4 tipp a pályaismereti információk megszerzéséhez:

  1. Böngéssz álláskereső portálokat! Nyisd meg pl.: a profession.hu oldalt, és először mindenféle szűrési szempont nélkül csak lapozgasd végig a hirdetéseket. Amelyik munkakör érdekesnek hangzik, kattints rá, és olvasd el, milyen feladatokat és követelményeket fogalmaztak meg a munkakör betöltéséhez. Ezek a képzések kiválasztásához is irányt mutathatnak. A következő lépésben szűkítheted is a keresést a téged érdeklő területekre (IT, építőipar, munkaügy stb.). Fordítva is kereshetsz, hasznos információkat szerezhetsz arról is, hogy egy-egy végzettséggel milyen munkakörökre pályázhatsz. Beírod a keresőbe például, hogy “kommunikációs munkatárs”, és láthatod, hány találat érkezik, és milyen cégek, feladatok várhatóak ezen a területen.
  2. Keress olyan szakembereket, akik számodra érdekes területen dolgoznak! Sok középiskola szokott szervezni pályaválasztási napokat, ahová különböző területen dolgozó szakembereket hívnak meg. Itt személyesen is kérdezhetsz, benyomást szerezhetsz néhány szakmáról. Ez viszont közel sem fedi le a fiatalok szerteágazó érdeklődését, ezért érdemes más forrásból is tájékozódni.
  3. Nézz foglalkozásokat bemutató filmeket, olvass könyveket! Nem feltétlen pályaválasztási szakirodalomra gondolok, inkább „életközeli” dolgokra. Nem csak pályaválasztóknak, de nekik különösen érdekesek lehetnek pl.: Kordos Szabolcs interjúkból felépített könyvei, amiket egy-egy szakma „titkairól” írt (taxisokról, vendéglátásról, idegenvezetőkről stb.). A nemzeti pályaorientációs portál szakmabemutató filmjei is hasznosak, ahol 5-10 percben a szakma egy képviselőjének a feladatait, munkáját járják körül.
  4. Jelentkezz önkéntesnek! Ha már látod az irányt, ami számodra érdekes, de nem tudod, milyen lehet belülről, jelentkezz önkéntesnek. Az önkéntesség a pályaismeret (és az önismeret!) egyik legjobb módszere, tét nélkül szerezhetsz tapasztalatot magadról, a munka világáról, a választott szakmáról. Az esetleges negatív tapasztalat se szegje kedved, kiderülhet például, hogy mi az, ami nem való neked, és ahelyett, hogy értékes éveket dobnál ki a képzés ideje alatt, ez a tapasztalat ingyen van 🙂 Nem mellesleg pedig értékes szakmai kapcsolatokra tehetsz szert, referenciát is kaphatsz, ami a munkaerő-piacon előnyt jelenthet más pályakezdőkkel szemben.
Ha kérdéseid merülnek fel a pályaválasztással kapcsolatban, keress bátran: info@szaborenata.hu
http://www.karrierespszichologia.hu/tanacsadas
http://www.szaborenata.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s