Melyik ajtón menjek be? Pályaválasztás és érdeklődés

choice

Nemrég egy fiatal ügyfelem a pályaválasztási tanácsadás során azt fogalmazta meg, nem tudja, milyen képzést szeretne választani, csak abban biztos, hogy diplomát szeretne, bármilyet. Kiindulópontja nem volt, az egyetlen ötlete az volt, hogy megveszi a felvételi tájékoztató könyvet, és ahol kinyílik, oda jelentkezik.

Talán mondanom sem kell, hogy nem ez a legjobb ötlet a pályaválasztási döntéshez 🙂

Ahogy korábbi bejegyzésemben is említettem, személyiségünk érdeklődésünket is meghatározza, ami nagyban befolyásolja, milyen szakmákra vagyunk alkalmasak, és miben találunk örömet. Egy-egy képzés elvégzése sok erőfeszítést kíván, a felsőoktatásban hosszú évekig tart, amíg végzettséget szerzünk. Csak erős motivációval tudunk kitartani az esetenként nehéz, vagy akár kevésbé érdekes tananyagok tanulása mellett. Ha látjuk a célt, ezekkel a nehézségekkel is könnyebb lesz megküzdeni.

Az érdeklődés feltérképezése a kedvelt tevékenységek azonosításával kezdődik. Érdemes ezeket jól átvizsgálni, milyen közös jellemzőket fedezünk fel bennük. Néhány szempont:

  • Szabadtéri, vagy zárt térhez köthető
  • Ülő, álló, változó testhelyzetet igényel
  • Egyedül, vagy másokkal együtt
  • Állandó, vagy változó fizikai környezetben végezhető
  • A munka tárgya: emberek, gépek, műszerek, anyagok, papírok, állatok vagy más élőlények

A pályával kapcsolatos érdeklődés önkitöltős tesztekkel is jól mérhető. Ezekben a tesztekben előre megfogalmazott tevékenységekről kell eldönteni, melyiket végzed szívesen. A tevékenységek különböző szakmacsoportokhoz tartoznak, úgy mint pl.: realista, művész, kutató, szociális, vállalkozó, konvencionális.

Ezek az érdeklődési típusok leszűkítik a szóba jöhető pályák körét, ami egyfajta “iránytű” lehet a döntés előkészítésében. Az érdeklődés mellett további szempontokat is mérlegelni kell, amiről a pályaválasztási cikksorozat folytatásában lesz szó.

2 thoughts on “Melyik ajtón menjek be? Pályaválasztás és érdeklődés”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s