Énbemutatás az állásinterjún

pexels-photo-407233

„Én nem szeretem dicsérni magam.”

„Miért fényezzem magam?”

Gyakran hangzanak el ezek a mondatok, ha az állásinterjúra való felkészülés a téma. Miről is szól az állásinterjú? És miért is olyan nehéz önmagunkról jót mondani?

Az állásinterjú az énbemutatásról szól.  Az énbemutatás definíció szerint „törekvés olyan viselkedésmódokra, amelyek a megfigyelőkben kívánatos képet alakítanak ki rólunk.” *

Vegyük nagyító alá ezt a definíciót – az állásinterjú alapvető célja, hogy jó benyomást keltsünk. Ez nem az interjúztatók szándékos megtévesztését, vagy magunkról való hamis kép bemutatását jelenti. Inkább a hangsúlyról van itt szó. Egy állásinterjún a szakmai szerephez kapcsolódó tulajdonságokra, az alkalmasságra, és a motivációra kíváncsiak. A gyakran használt “Mondj magadról 3 jó tulajdonságot!” instrukcióra adott válasz is ezt hivatott felmérni. Olyan jellemzőket érdemes itt szóba hozni, ami arról tanúskodik, miért is vagy alkalmas az adott munkakörre. Ezt fontos mindig testre szabni, a várható munkafeladatokhoz igazítani. Pl.: ha ügyfélszolgálatos munkakörre jelentkezel, kiemelheted, hogy könnyen teremtesz kapcsolatokat, érthetően fogalmazol szóban és írásban. Ha ennél a példánál maradunk, az itt kevésbé releváns, hogy nagy a fizikai teherbírásod, hisz a munka jellegéhez ez nem kapcsolódik.

A jó benyomás keltése egy dimenzió, aminek az egyik végén önmagunk szidalmazása áll, a másik végleten a dicsekvés. Egyik véglet sem szerencsés, a legideálisabb az arany középutat megtalálni.

Önmagunk ilyen formán való bemutatása a mindennapi kommunikációban nem egy megszokott helyzet, ritkán beszélünk úgy magunkról, hogy csak az előnyös tulajdonságainkat emeljük ki. Ráadásul az állásinterjún maga a szituáció sem teljesen egyenrangú – hisz aki interjúztat, ő várhatóan értékelni fog bennünket.

Az a jó hír, hogy mindez tanulható, fejleszthető 🙂 Ha előre felkészülünk, és önismeretünkre alapozva saját válaszokat dolgozunk ki ezekre az érzékeny kérdésekre, nagyobb eséllyel tudunk magabiztos válaszokat adni, és jó benyomást kelteni.

 

*Eliot R.Smith, Diane M.Mackie: Szociálpszichológia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s